miércoles, 23 de abril de 2008

Sant Jordi

És bonic passejar un dia com avui per la Rambla Catalunya, una mica massa de gent pel meu gust, ja que se'm fa difícil poder parar-me a cada parada i, llegir detingudament els resums dels llibres però, és una tradició a la que no hi puc faltar. Un llibre per mi, un pel J., gaudir de les roses tan maques i, sobretot, agafar punts de llibre per la meva col.lecció!!


Us linco a la definició que dona la wikipedia del día 23 d'abril (no em convenç però és una definició més).

Una altra definició:
Des de l’any 1926, la diada de Sant Jordi ha incorporat el costum de regalar llibres. L’origen ve del temps de la dictadura de Primo de Rivera qui va auspiciar la celebració del "Día del Libro". Es va triar precisament el 23 d’abril perquè es commemora la mort de Miguel de Cervantes, però ... recorda amic català, que el 23 d’abril de 1981 va morir també en Josep Pla. Tot Catalunya es vesteix de roses i llibres. Els passeigs i carrers principals de les nostres viles estan plens de parades amb llibres i roses que donen un aire festiu i alegre a la celebració.

Roses i llibres:
Antigament, les classes aristocràtiques, en aquests dies celebraven festes cavalleresques com torneigs, de les que eren excloses les classes populars i que es celebraven al Born on les dames eren obsequiades amb roses i flors.
Segles després, el costum d'obsequiar l'estimada amb una rosa es va anar estenent fins arribar a ésser, com ho és en l'actualitat, una festa típica celebrada arreu de Catalunya per tothom.
No podem oblidar el caire nacionalista que sempre ha pres la festa, més gran encara quan la nacionalitat catalana era negada, i el seu símbol ha estat la senyera penjada de la casa de la vila de cada localitat i de cada llar.


St. Jordi:
....De la sang que en brollà, en sorgí ràpidament un roser, amb les roses més vermelles que la princesa hagués vist mai, roser del que el jove cavaller en tallà una rosa i li oferí a la princesa.

2 comentarios:

  1. Molts hooligans pel carrer? diuen que els tenen amagats per aquesta nit.
    Jo en una estona aniré a mirar llibres i Roses (K)

    J

    ResponderEliminar
  2. NOMÉS UN PETIT COMENTARI PER ALS AMICS CATALANS COM DIU, EN PLA ERA FRANQUISTA ESPANYOL NO CAL CELEBRAR RES PENSO. HO SENTO ÉS EL MEU PARER.
    A PART D'AXÓ COM SEMPRE UN GRAN ARTICLE. TENIES QUE SER PERIODISTE.
    P.

    ResponderEliminar